VoIP Nedir? VoIP Neden Tercih Edilmelidir? | KobiKom A.Ş.

VoIP Nedir? VoIP Neden Tercih Edilmelidir?

VoIP Nedir? VoIP Neden Tercih Edilmelidir?

Günlük iş operasyonlarının en önemli unsurlarından biri iç ve dış iletişimin sorunsuz bir şekilde sağlanmasıdır. Voice Over Internet Protocol diğer bir deyişle VoIP insanların internet bağlantısı üzerinden telefon görüşmesi yapmasına imkan veren bir teknoloji olması nedeniyle kurumsal iletişim açısından son derece önemlidir.


VoIP Nedir?


Geleneksel telefonlarda iki dizi telefonun bir dizi santral aracılığıyla birbirine bağlanması için devre anahtarlama kullanılmaktadır. Devrenin kurulmasından sonra yön, çağrı süresince aynı kalmaktadır. VoIP ise telefonları ve diğer taşınabilir teknolojileri internet bağlantısı aracılığıyla birbirine bağlayıp, IP yönlendirme optimizasyonundan faydalanmaktadır.


Publice Switched Telephone Network yani PSTN (Genel aktarmalı telefon şebekesi) dünya genelinde kullanılan devre aktarmalı telefon ağı olup başlangıçta sabit analog telefon şebekesi şeklinde kurulan bu ağ günümüzde tamamen dijital hale gelmiştir. Ayrıca sabit hatların yanı sıra mobil telefon hatlarını da kapsamaktadır.


ITU-T tarafından hazırlanan standartlara göre hizmet veren PSTN telefon numaraları olarak bilinen adresleri kullanır. Askeri telefon hatları gibi bazı hatlar PSTN ağına bağlı olmayan özel telefon hatlarıdır. Bazı özel şirketlerin de PSTN’e sadece sınırlı kapılardan bağlı olan özel telefon ağları vardır. Başlangıçta elle anahtarlamalı analog ses iletişimi için kullanılsa da zamanla otomatik  telefon iletişimi sağlanıp dijital anahtarlama sistemine geçilmiştir.


VoIP’de ise internet üzerinden paket switching yani paket anahtarlama kullanılır. Veriler ağ üzerinden gönderilirken tanımlayıcı bilgiler atanan paketlere bölünmekte ve alıcı uçta iletilecek verilerin yeniden biçimlendirilmesi için paketler sırayla gönderilmektedir.


VoIP’nin Avantajları Nelerdir?


Düşük maliyetler VoIP’nin en çok öne çıkmasını sağlayan özellik olarak kabul edilir. Geleneksel telefonlarla karşılaştırıldığında VoIP çok ciddi ölçüde daha ucuz olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle iletişim maliyetinin düşürülmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bakım ve insan gümü ihtiyacı doğuran maliyetli eski ekipmanları da ortadan kaldırıp tasarruf edilmesini sağlar. VoIP sayesinde ihtiyaç duyulan sayıda kanal kurulabilir. Kanal ve özellik ekleme ya da kaldırma basit ve hızlı bir şekilde yapılabilir.


VoIP’nin iletişimi birleştirme özelliği vardır. Sahip olunan eski ekipmanlar ve hizmetler, özellik açısından sınırlayıcı olduğu gibi çoğunlukla yeni teknolojilerle entegre edilmeleri de zordur. Günümüzün en gelişmiş ses teknolojisine sahip olan VoIP daha hızlı çalışmaya ve daha üretken olmaya katkıda bulunan özellikler de sunar.


VoIP ile her zaman her yerde erişim imkanı vardır. Ağa ya da internete erişim olduğu sürece VoIP araması yapılıp gelen aramalar karşılanabilir. VoIP sistemleri, VoIP aramaları yapmak ya da gelen aramaları karşılamak için klasik telefon ya da cep telefonu kullanma imkanı verir. Nerde bulunulduğundan bağımsız olarak her zaman iletişim halinde olunabilir. Buna ek olarak sesli posta mesajları e-posta olarak alınabilir ve herhangi bir oynatma cihazında da dinlenilebilir.


VoIP telefon aracılığıyla video görüşmeleri yapılabildiği gibi, iş arkadaşlarıyla anlık mesajlaşmak, elektronik faks göndermek ve almak da mümkündür. VoIP kurulumları minimum düzeyde teknik bilgi ve uzmanlık gerektirmekte olup VoIP sistemlerinin ölçeklendirilmesi son derece kolaydır. Buna bağlı olarak ek kapasitenin ve özelliklerin eklenmesi basit ve düşük maliyetlidir.


VoIP müşteri edinme oranlarını iyileştirmesinin yanı sıra herhangi bir firmanın işveren markasını, personel motivasyonunu, verimliliğini ve üretkenliğini de artırır. VoIP altyapısı aynı anda çok sayıda arama yapmaya imkan tanır. ADSL sisteminde en çok 10 adetle sınırlı olan arama sayısı VoIP sisteminde internet bant genişliğine göre değişmekle birlikte çok daha fazla sayıda olur. Telefon numarası tahsis ve bağlantı işlemleri çok hızlı olduğundan hat bağlatmak için beklenilmesi gerekmez. Akıllı telefonlara kurulacak uygulamalar aracılığıyla mekandan bağımsız olarak çağrı yapılabilir ve karşılanabilir.



VoIP Hakkında Merak Edilenler


IP kullanılarak internet üzerinden telefon görüşmesi yapma imkanı veren bu teknoloji sayesinde geniş tabanlı internet ve buna uyumlu VoIP cihazı kullanılarak ücretsiz ya da çok ucuz bir şekilde telefon araması yapmak mümkündür. Sabit hatların bazı gereksiz maliyetlerinin olması, internetin dünyanın dört bir yanında yaygınlaşması ve internet servis sağlayıcılarının sağladığı imkanlar nedeniyle birçok şirket sesli aramaları için bu teknolojiden yararlanmaktadır.


VoIP protokolü geleneksel telefon santral ve kablo sisteminden farklı olarak internet sistemini kullanarak çalışmaktadır. Encoder ses dosyalarını dijital olarak sıkıştırıp data dosyası haline getirir ve internet üzerinden taşır. Dekoder tarafından yeniden ses haline getirildikten sonra karşı tarafa aktarılır. RTP sesi ve görüntüyü aktarma işini gerçekleştirmekle birlikte ses dosyalarının belirli codecler kullanılarak sıkıştırılıp şifrelenmesinde genellikle G729 tercih edilir. Codecler veri kullanma kapasiteleri ve ses kalitesi açısından farklılık sergileyebilir. G723 en çok sıkıştırma yapan Codec olmasına rağmen dosya boyutunun küçülmesi ses kalitesinde sorun oluşmasına neden olabilmektedir.


İnternet üzerinden ses ve görüntü aktarma işlemlerinde sıklıkla kullanılan VoIP, TCP/IP sistemindeki bazı protokolleri kullanarak çalışır. H323 protokolü önceden daha sık kullanılsa da günümüzde Session Initiation Protokol yani oturum başlatma protokolü olarak da bilinen SIP sıklıkla kullanılır. 

Kimler Tercih Etti?


Kobikom'u Tercih Eden Mutlu Müşteriler :)


Teknoloji Ortaklarımız

Yealink Grandstream Gigaset Jabra Sennheiser Fanvil Huawei Plantronics Cisco Panasonic